bennheden.blogg.se

Småbarnsfar, ofrivillig djurägare och låtsasbonde. Tar betalt för att prata om sprit och skriva dynga. Älskar Jan Stenmark, Ricky Gervais och min familj.

PÅSKEN

Publicerad 2015-04-14 14:23:52 i Allmänt,

Följande text publicerades i Falkenbergsposten 10/4 2015:

Av alla högtider vi har i det här landet måste väl ändå påsken vara märkligast.

Jag menar, julen är ju ändå på något sätt ganska logisk. Vi har en kristen tradition och då firar man Jesus födelse genom att ge varandra paket. För det gör man ju på födelsedagar.

Ganska logiskt. Vad gröten med marsipantomtarna i gör där vet jag inte riktigt. Eller varför man har saftsås.

Åter till påsken. Den firar vi på grund utav Jesus död och lidande och uppståndelse om jag minns min konfirmation rätt. Tänk er nu följande scenario: Jesus knackar på hos någon högt uppsatt präst i Sverige, lite som ett oannonserat krogbesök av miljö- och hälsa. Prästen blir såklart otroligt nervös eftersom ingen egentligen sett Jesus i kött och blod på 2000 år.

–      Hallå herr Präst, säger Jesus. Jag tänkte kolla hur det går för er här på jorden. Vet du att det var denna helg jag blev korsfäst, död och begraven för 2000 år sedan?

–      Jajamen käre Jesus. Det är en av grundpelarna i den kristna tron och den viktigaste högtiden för oss. Det glömmer vi inte.

Jesus blir lite stolt och rodnar lätt. Han rättar till sin klänning och ber prästen visa honom hur man egentligen firar detta. Jag antar att Jesus någonstans har en liten förhoppning om att alla människor i världen lever i harmoni eftersom han faktiskt gick och dog en ytterst plågsam död för deras synder.

Prästen och Jesus traskar förbi en påskmiddag.

–      Här äter en familj ägg, säger prästen.

–      Jaha ägg säger du, mumlar Jesus undrande.

–      Japp, och vi målar ägg också. Och barnen får påskägg med godis också, fortsätter prästen.

–      Mycket ägg, konstaterar Jesus.

–      Yes box, svarar prästen. Och vi färgar fjädrar. Och pyntar med kycklingar.

–      Okej, så ni har gjort min död till ett fågeltema? Frågar Jesus.

Prästen blir lite nervös.

–      Nja, alltså vi låter ju barn klä ut sig till påskkärringar och gå runt och tigga godis också. Och häxor flyger till blåkulla och påskharen gömmer påskägg. Dessutom äter vi sill och köttbullar och dricker snaps.

Prästen och Jesus går vidare.

–      Vad gör de här då? frågar Jesus.

–      Här har de tänt en påskbrasa, svarar prästen. Och där borta skjuter de upp raketer.

Jesus tackar prästen för rundvandringen. De skålar i påskmust, som smakar exakt som julmust och bestämmer att de ska ses vid nästa kristna tradition.

–      Tack prästen. Vi ses vid Pingst, säger Jesus och vinkar.

–      Japp, fast det får bli en snabbis. Pingst är ingen röd dag så alla jobbar som vanligt. Vi är lediga på nationaldagen istället. Fast den är det inte någon som firar. Ha det gött hej.

 

 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela